Polycarbonaat platen – Meer informatie

Meer informatie over Polycarbonaat platen

Polycarbonaat onderscheidt zich van andere kunststoffen door de optische zuiverheid in combinatie met een zéér hoge slagvastheid. Polycarbonaat is 200 maal sterker dan glas van dezelfde dikte. Deze unieke combinatie van hardheid, slagvastheid, weerbestendigheid en transparantie maken polycarbonaat bijzonder geschikt voor bouwkundige beglazingstoepassingen.
Schade aan dakbeglazing kan erg gevaarlijk en duur zijn. Polycarbonaat platen bieden een uitstekende bescherming tegen hagel, vandalisme en ongelukken. Door de gecoëxtrudeerde, UV bestendige toplaag zullen de platen niet vergelen of bros worden. Het materiaal behoudt zijn slagvastheid binnen een zeer ruim temperatuurbereik en over een erg lange gebruiksduur. Door de meerlaagse extrusietechnologie met inwendige X-structuur, wordt een plaat bekomen met optimale verhoudingen tussen gewicht en stevigheid. Hierdoor volstaat een lichtere draagstructuur.
De platen bieden een uitstekende isolatie, zowel tegen geluid als tegen temperatuurverschillen. Deze goede isolerende eigenschappen worden nog versterkt dankzij de doordachte, meerwandige structuur van de platen.

Toepassingsmogelijkheden
Meerwandige polycarbonaat platen, ook kanaalplaten genoemd, worden veelvuldig gebruikt om, op een licht doorlatende manier, wanden of overkappingen te realiseren. Als mogelijke toepassingen denken we aan daken van serres, verandas en zwembaden, reclameborden, car-wash straten, overkappingen, dakkoepels, gebogen dakramen, overdekte wandelpaden, interne beglazing /scheidingswanden bij scholen, zwembaden, standenbouw, …

Montage en maatwerk
Bij de fabricage worden de platen aan beide zijden voorzien van een beschermende folie. Aan de UV bestendige kant van de plaat wordt dit op de folie vermeld. Aan de andere kant niet. De UV bestendige zijde dient uiteraard altijd naar de buitenkant van de constructie gericht te zijn. Vóór de montage moet de beschermfolie ongeveer 50 mm los getrokken worden. Laat de folies wel op de plaat zitten tot de montage klaar is. Daarna kunnen ze verwijderd worden. Het is essentieel het binnendringen van vocht, stof en insecten te voorkomen door de juiste tapes, sluiting en afdichting te gebruiken. Als u de platen bij ons op maat bestelt, zorgen wij hier natuurlijk voor. Indien u de platen zelf op maat zaagt, denk er dan aan om, na het zagen, de kanalen uit te blazen en daarna dicht te plakken.
Let wel op:
– de breedte van de tape is afhankelijk van de dikte van de platen
– de bovenkant van de plaat wordt afgeplakt met een gesloten tape
– de onderkant van de plaat wordt dicht geplakt met een open (ademende) tape
Let er bij het op breedte zagen van de platen op dat u zo dicht mogelijk bij een verticale rib in de platen zaagt.

Transport en opslag
Om beschadigingen aan de platen te voorkomen worden ze, bij voorkeur, horizontaal liggend opgeslagen.
De platen mogen niet in de volle zon gestapeld worden. Ze mogen uiteraard wel afzonderlijk aan de zon blootgesteld worden, maar in gestapelde vorm kan, door fel zonlicht, een soort brandglaseffect ontstaan. Hierdoor kan de temperatuur in de stapel plaatselijk zo hoog oplopen dat de beschermfolies nog moeilijk kunnen verwijderd worden.